Sebastià Vergés i Prats (1900-1974) comença les activitats artístiques l'any 1910, actuant amb l'ajut de la seva familia i arribant a ser un dels titellaires més reconeguts de Catalunya.


L'any 1960 s'accidenta i ha de caminar amb l'ajut d'un bastó, la qual cosa no li permetrà tornar a fer titelles.


L'any 1961 agafa la direcció el seu fill Sebastià Vergés i Cadena (II) que amb l'oncle Antoni Vergés i Prats fan un treball continuista.


L'any 1965 Sebastià Vergés Martínez (III) net del fundador, amb només 7 anys entra a la companyia com aprenent.


L'any 1973 l'Institut del Teatre ret homenatge a Sebastià Vergés i Prats (I) per la seva trajectoria professional.


Aquest any debuta el seu net Sebastià Vergés i Martínez (III) a la Cooperativa Sant Antoni de Sant Vicenç dels Horts, ho fa en català i amb veus naturals.


L'any 1974 mor Sebastià Vergés i Prats (I) fundador de la companyia artística.


Sebastià Vergés i Martínez (III) (1958), net del fundador, vol reempendre les activitats artístiques i inicia una nova etapa de renovació, per això mobilitza a tota la família que li fa costat.


L'any 1975, es prepara i s'examina al Teatre Espanyol de Barcelona obtenint el carnet oficial de “Artista de Circo y Variedades” i amb l'ajut de la seva mare i el seu pare, es posa al davant de la nova companyia. Actualitza els guions, renova els titelles, construeix amb el seu pare uns nous teatres més funcionals, també introdueix la modulació de veus naturals i equips de so de qualitat.


La nova companyia artística passa dir-se Putxinel·lis Vergés  o Putxinel·lis Sebastià Vergés, anys més tard es diria Titelles Vergés o Titelles Sebastià Vergés.


Sebastià Vergés Martínez (III) recupera tots els contactes perduts amb els programadors, les institucions i les agències d'espectacles.

 

A mitjans dels 70 partipa en les primeres reunions de titellaires de l'Associació Amics dels Titelles , i més tard a les de l'UNIMA Catalunya (Unió Internacional de la Marioneta), de la que es fa soci.


L'any 1973 Sebastià Vergés Martínez (II) contacta amb Jordi Coca del Departament de Titelles i Marionetes de la Diputació de Barcelona i amb Hermann Bonnín de l'Institut del Teatre.

 

L'any 1973 la Diputació de Barcelona fa un acte de reconeixement a Sebastià Vergés Prats (I) donant-li un diploma d'honor per la seva trajectoria.


L'any 1975 Sebastià Vergés Martínez (III) és l'interlocutor de la Putxinel·lis Vergés quan el seu pare Sebastià Vergés Cadena (II) decideix fer la donació de 6 titelles antics per a la creació del fons del Departament de Titelles i Marionetes de l'Institut del Teatre de Barcelona, actualment el Museu de les Arts Escèniques de Catalunya.


Tots aquests esforços aviat donen fruit i la nova companyia Putxinel·lis Vergés multiplica la seva contractació i treballa amb intensitat per tota Catalunya, arribant a tenir tres formacions amb diferents membres de la família.

 

Sebastià Vergés i Martínez (III) l'any 1984, recupera amb èxit l'obra clàssica 'Festa Major o la Murga dels ben fets' que s'estrena al Teatre Romea de Barcelona, dins del VI Festival Internacional de Titelles de Barcelona. Degut a la complexitat de l'obra, a més de la seva dona hi participen com ajudants els seus pares i els seus germans.


L'any 1985 Jaume Vergés Martínez amb el seu germà Sebastià i la Montse Eiras Fernandez formen el GRUP TURURUT fent espectacles de pallassos, titelles i animació.


A finals de 1986 els germans se separen i el Grup Tururut assoleix l'actual formació de parella Jaume Vergés i Montse Eiras. 


Sebastià Vergés i Martínez (III), l'any 1988 funda amb Montserrat Albalate la companyia Pallassos Arlequí i continua fent titelles com Putxinel·lis Sebastià Vergés.


Durant la dècada dels vuitanta i la primera meitat dels noranta, resseguint les passes de l'avi, actua amb regularitat al Poble Espanyol de Barcelona i al Turó Parc.


L'any 1994 el seu pare Sebastià Vergés i Cadena (II) es jubila del seu treball habitual (conserje de Poliesportiu) i va deixant tot el relacionat amb els titelles al seu fill Sebastià.


Encara que jubilat, Sebastià Vergés Cadena (II) fa algunes actuacions esporàdiques fins el 2010 i en algunes ocasions l'ajuda el seu fill Alejandro Vergés Martínez.


A partir de l'any 1992 Sebastià Vergés Martínez (III) li dona una altra orientació a Titelles Vergés fent noves produccions pedagògiques, fixa la seu de la companyia a Sitges i treballa intensament per fundacions, xarxes culturals, events, temporades teatrals, mostres de teatre, campanyes escolars pedagògiques, festivals internacionals de titelles, fires de teatre...


La companyia que ja s'ha traslladat a Sitges inicia una nova etapa artística especialitzada en els titelles de qualitat en un doble vessant: crea noves produccions i alhora recupera obres antigues quasi oblidades en el temps.


L'any 1997, Sebastià Vergés Martínez (III) en els actes del centenari del local modernista Els Quatre Gats, recrea amb la seva dona i el seu pare l'obra clàssica: 'Panxito cuiner i les angúnies d'en Banyeta'; actua per a tota la professió i obté un reconeixement general.


L'any 1998, Sebastià Vergés Martínez (III) al 25è aniversari del Festival de Teatre Visual i de Titelles de Barcelona, recrea amb l'ajut de la seva dona i els seus pares  l'obra clàssica: 'L'enderrocament de l'infern', al Teatre Nacional de Catalunya, amb un gran èxit.


L'any 1999, Sebastià Vergés Martínez (III) recrea amb l'ajut de la seva dona i els seus pares l'obra 'Els Pastorets, fum, fum, fum' amb més de 30 titelles i 8 decorats de l'escenògraf Joan Salvador, amb un gran èxit.


Sebastià Vergés i Martínez (III) ha realitzat treballs de manipulació d'objectes i ninots en publicitat, en anuncis de televisió i en el doblatge d'un ninot de ventriloquia en la pel·lícula “Annie” (1982); a més de titellaire, ha fet de pallasso i ventríloc.


Després del reconeixement obtingut, fa noves produccions i versions actuals de contes clàssics i dóna una nova dimensió al titella tradicional català, que estava encasellat durant moltes dècades en uns mateixos personatges i guions, amb el qual obre un nou horitzó i una nova perspectiva per als titelles tradicionals catalans.


Sebastià Vergés i Martínez (III) dissenya i construeix , un innovador castellet panoràmic, de dimensions i altura variable, adaptable segons el muntatge i amb un gran balcó, que augmenta la visibilitat lateral.


Sebastià Vergés i Martínez (III) innova el titella català, construint un titella en fibra de vidre que té mecanismes per fer moure la boca i els ulls, amb una sola mà, representant un avenç important.


L'any 2010 Sebastià Vergés i Martínez (III) organitza i celebra els cent anys de l'inici de la nissaga titellaire Vergés (1910 - 2010) i per això convida a tothom que en un moment o un altre hagi participat dins de la familia.


Al Centenari s'hi fan varies exposicions de titelles, actuacions, reportatges i actes on hi van participar sempre la Montserrat Albalte, el Sebastià Vergés Martínez i el seu pare. En alguna ocasió també s'hi va afegeir el seu germà Jaume o el seu oncle Martí Vergés i Cadena. El Centenari va anar de l'abril de 2010 fins l'abril de 2011 i van ser actes de celebració oberts a tothom i especialment a tots els titellaires de la familia.


Des de 1995 Sebastià Vergés i Martínez dirigeix la companyia Titelles Vergés conjuntament amb Montserrat Albalate, i durant aquests anys recupera obres antigues i han creat nous muntatges:


1995


L'Invent del Professor Ximplet


1996


La Laia i l'avi Vicenç


1997


Panxito cuiner i les angúnies d'en Banyeta (recreació)


1998


L'enderrocament de l'infern (recreació)


1999


Els Pastorets fum, fum, fum


2000


Nadales i Caga-tió


2001


Les vacances dels 3 porquets


2002


La maquina dels caramels


2003


Ara ve Nadal!


2004


La Castanyera


Contes de Nadal


2008


Hansel i Gretel


Els Pastorets de cartró


2009


El restaurant d'en Titella


La Llegenda de San Jordi


2010


El retorn dels putxinel·lis (recreació)


El titella pròdig (recreació)


La Caputxeta vermella


2011


Pinotxo, el nen de fusta


2012


Els 3 porquets


2013


El Fantàstic Màgic d'Oz


2014


En Pere sense por


Els Titelles Modernistes (recreació)


En Guinyol a la Girona Napoleònica


Les illes Formigues


2015


Les aventures de l'Agustinet


El far de Sant Sebastià


2016


El rescat de la Siseta


Les aventures d'en Cu-cut


2017


El drac de Banyoles


L'Agustinet i el Pepitu Campanar
Sebastià Vergés Martínez (III) ha participat a nombroses mostres i festivals internacionals de titelles, en què ha obtingut un gran èxit i un reconeixement general.


La formació titellaire de Sebastià Vergés Martínez és molt sòlida doncs ha estat deixeble de quatre dels més importants titellaires clàssics catalans; ha recollit els coneixements de la tradició i els ha actualitzat fent-los vigents; es pot dir que és el continuador de l'Escola del Putxinel·li Català de Juli Pi i l'hereu del llegat tradicional.


Sebastià Vergés Martínez treballa per la preservació del Putxinel-li Català i per què l'Art del Teatre de Titelles Català tingui el reconeixement i el suport de les institucions i assoleixi el prestigi que es mereix.

 
 
Idiomes
Español Català Català Español Català Español Español Català Català Español Català Español